Ta lemoniada orzeźwia i wspomaga odchudzanie. Przepis dietetyka robi furorę w moim domu
Zastanawiasz się, co pić latem, by skutecznie ugasić pragnienie? Ja sięgam po lemoniadę. Nie kupuję jednak żadnych sklepowych „gotowców”. Robię w domu własną „miksturę”. Do jej stworzenia zainspirował mnie przepis dietetyka, który znalazłam w sieci. Postanowiłam jednak nieco zmodyfikować oryginalną recepturę, by zyskała więcej cennych właściwości. Wystarczyło dodać do niej dwa proste i tanie składniki.
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę na letnie dni?
Oryginalny przepis polecany przez dietetyka Bartłomieja Włodarczyka zakłada użycie pięciu składników – wody, arbuza, limonki, erytrytolu lub cukru oraz świeżych listków mięty. Postanowiłam uzupełnić ten zestaw o dwie proste i tanie przyprawy – niewielką szczyptę kurkumy i odrobinę pieprzu. Świetnie sprawdzają się nie tylko jesienią czy zimą, ale również latem, zwłaszcza w połączeniu z owocami cytrusowymi. Dzięki nim lemoniada zyskuje ciekawszy, pikantniejszy smak. W dodatku doskonale gasi pragnienie i zyskuje wiele cennych właściwości.
Przepis: Lemoniada arbuzowa
Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 40 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg arbuza
- 3 limonki
- 100g erytrytolu
- 400 ml wody
- świeża mięta
- kostki lodu
Opcjonalnie:
- szczypta kkurkumy
- odrobina pieprzu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówArbuza pokrój na mniejsze części. Następnie wykrój jadalne części.Wyciśnij sok z limonek.
- Łączenie składnikówWrzuć arbuz do blendera. Dodaj erytrytol i sok z limonek. Całość zmiksuj, a następnie przelej przez sitko. Dodaj wodę i przyprawy. Ponownie wymieszaj.
- Podawanie napojuPodawaj z lodem i świeżą miętą.
Jak działa lemoniada arbuzowa z kurkumą i pieprzem?
Lemoniada z kurkumą i pieprzem świetnie nawadnia. Jednocześnie – dzięki dodatkowi wskazanych przypraw – wykazuje działanie antyoksydacyjne. Kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem. Zapobiega powstawaniu stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.
Wpływa też pozytywnie na układ pokarmowy. Usprawnia trawienie, zapobiega dolegliwościom gastrycznym i ułatwia trawienie tłuszczów. Zwiększa też wydatek termogeniczny organizmu, co przekłada się na szybsze spalanie kalorii. Dodatek pieprzu poprawia biodostępność związków aktywnych zawartych w tej złotej przyprawie. Warto jednak pamiętać, że żaden środek nie zadziała niczym magiczna różdżka i nie pozbawi nikogo nadprogramowych kilogramów z dnia na dzień. Może jedynie wspomóc utratę wagi. Odchudzanie to proces, na który składa się wiele różnych czynników, między innymi aktywność i dobrze zbilansowana dieta.